صنعت خودرو یکی از بزرگترین صنایع در دنیا است که به همین منظور بازیافت خودروهای فرسوده از اهمیت و استقبال بالایی برخوردار است ، سالانه میلیون ها دستگاه خودرو در سرتاسر دنیا تولید می شود که کشور های صنعتی نظیر آمریکا ، ژاپن ، آلمان ، انگلیس و فرانسه پیشتاز در تولید خودرو هستند و این خودرو ها به تعداد زیادی تولید و روانه ی بازار ها می شوند.
به گزارش الومازاد بازیافت خودروهای فرسوده برای افرادی که به دنبال خرید ضایعات فلزی و بازیافت آن ها هستند اهمیت زیادی دارد چرا که در خودروهای فرسوده و ماشین های اسقاطی ضایعات آهن زیادی به کار رفته است و همچنین تعداد آن ها نیز بسیار بالا است ، به طور میانگین سالانه 10 میلیون خودرو فرسوده در دنیا بازیافت می شود و به دلیل اینکه این خودرو ها از آهن تشکیل شده اند با بازیافت این خودرو ها می توان صرفه جویی زیادی در انرژی کرد و به تولید انواع فلزات پرداخت.
محاسبه این که عمر مفید یک خودرو چقدر است با توجه به شرایط اقتصادی، فرهنگی و تکنولوژی در کشورهای مختلف متفاوت است و همچنین به کیفیت ساخت خودرو نیز بستگی دارد. در کشورهای اروپایی عمر مفید خودروهای تولید شده در کشورهای اروپایی پنج سال می باشد ولی تعیین عمر مفید خودروهای تولیدی در کشور ما با توجه به دلایل ذکر شده بالای ده سال است و گاهی اوقات در سامانه های اسقاط خودرو عمر مفید خودروهای سواری تا 20 سال و تاکسی ها تا 15 سال تخمین زده می شود.
این امر بر هیچکس پوشیده نیست که اسقاط خودروهای فرسوده بر کاهش مصرف سوخت بسیار تأثیرگذار است، چراکه بسیاری از خودرهای قدیمی نه تنها از سیستمهای امروزی برای کاهش مصرف سوخت برخوردار نیستند، و تکنولوژی سوخت رسانی آن ها قدیمی است، بلکه اغلب آنها ۸ سیلندر هستند و این امر خود باعث مصرف بالای سوخت در خودرو می شود.
زمانی که عمر مفید یک خودرو به اتمام برسد، بسیاری از قطعات آن دچار پوسیدگی میشوند که همین پوسیدگیها در برخی قطعات، باعث به هدر رفتن سوخت، فشار زیادی به ماشین و استفاده بیش از حد از سوخت و حتی واژگونی وسیله نقلیه در حین حرکت میشوند.
بهترین روش برای اینکه بتوان از خودرو های فرسوده دوباره استفاده کرد بازیافت آن است ، بازیافت خودرو های فرسوده می تواند اشتغال زیادی را ایجاد کند ، در کشور های پیشرفته کارخانه ی بازیافت زیادی وجود دارند که باعث ایجاد اشتغال برای درصد زیادی از افراد شده است ، علاوه بر مسائل اقتصادی مسائل زیست محیطی هم بسیار اهمیت دارد و با بازیافت خودرو های فرسوده می توان از آلودگی آب ، خاک و هوا جلوگیری کرد که این مسئله بسیار مهم است.
کارخانه های بازیافت می توانند حجم مختلفی از خودرو های فرسوده را بازیافت کنند بعضی از این کارخانه ها تعداد محدود و بعضی از کارخانه حجم بسیار زیادی را بازیافت می کنند.
فرایند بازیافت خودرو های فرسوده به صورت زیر است :
جمع آوری و انباشت خودرو ها در انبار
پس از اینکه عمر مفید خودرو ها تمام شد این خودرو ها به انبار ها یا همان گورستان خودرو ها انتقال پیدا می کند ، انبار هایی که مختص جمع آوری خودرو های فرسوده و ماشین های اسقاطی هستند، دارای مساحت زیادی می باشند و می توانند به صورت روباز یا سر بسته باشند.
اوراق کردن خودرو های فرسوده
قبل از اینکه خودرو های فرسوده را اوراق کنند تمامی قطعات آن را جدا می کنند سپس مواد مایع مانند روغن ، آب و بنزین را از این خودرو ها خالی می کنند که در نهایت فقط اسکلتی از خودرو ها باقی می ماند ، با جدا کردن قطعات خودرو می توان این قطعات را در بازار به فروش رساند که این یک مزیت اقتصادی برای کارخانه های بازیافت می باشد.
پرس یا برش بدنه
از آنجایی که بعضی از کارخانه های بازیافت دستگاه های پرس مربوطه را ندارند و پرس خودرو های فرسوده برایشان امکان پذیر نیست، به همین دلیل از روش برش بدنه استفاده می کنند، به این شکل که بدنه ی خودرو را برش می دهند تا تبدیل به قطعات کوچک شود و سپس این قطعات آماده ی فرایند بعدی بازیافت می شود.
خرد کردن بدنه
در این مرحله تمامی اجزای خودرو از یکدیگر تفکیک می شوند و سپس خرد می شوند که بعد از خرد شدن به دستگاه های بازیافت تحویل داده می شود ، اجزای فلزی و غیر فلزی زیادی در خودرو ها استفاده شده است که لازمه ی جداسازی را بیش از پیش مهم می کند چون که با تفکیک و خرد کردن آن است که می توان برآوری از سود بازیافت خودروهای فرسوده داشت.
بازیافت
در آخر پس طی شدن تمامی مراحل، خودرو های تفکیک شده و خرد شده وارد دستگاه های مخصوص بازیافت می شوند که عملیات و فرایند بازیافت صورت گیرد.
به طور کلی بازیافت خودرو های فرسوده با اهداف خاصی صورت می گیرد که این اهداف عبارتند از :
به طور کلی مشکلات بازیافت خودرو های فرسوده را می توان به بخش های مختلفی تقسیم بندی که این موانع به شرح زیر است :
مشکلات فنی
اولین مشکل تفکیک قطعات ماشین های اسقاطی است که کاری سخت و پر هزینه محسوب می شود ، دومین مورد نوع تفکیک ضایعات خودرو است که همین مسئله می توان در کیفیت محصول نهایی که از بازیافت بدست می آید تاثیر گذار باشد ، سومین مسئله شناسایی فلزات از غیر فلزات می باشد و دلیل آخر این است که در بسیاری از کشور ها تاسیسات و امکانات مناسب این فرایند ها وجود ندارد و همچنین هزینه بر است.
مشکلات اقتصادی
اینکه کیفیت محصول نهایی به چه شکل است و چه مقدار خلوص دارد می تواند در قیمت و ارزش افزوده ی آن تاثیر مستقیم داشته باشد ، برای بالاتر بردن درجه ی خلوص احتیاج به ایجاد هزینه است که این مسئله از دیگر موانع اقتصادی آن است ، هزینه تفکیک مواد بازیافتی و قیمت آن در بازار با هم همخوانی ندارد و در آخر فناوری ها و تکنولوژی های این صنعت بسیار هزینه بر است.
مشکلات سیاسی
جمع آوری خودرو های فرسوده می تواند باعث آلودگی هایی برای محیط زیست شود که همین مسئله می تواند منجر به اعتراض گروه های حامی محیط زیست شود و همچنین دولت ها هزینه های بازیافت را به کارخانه ها نمی دهند و به گونه ای از آن ها حمایت نمی کنند به خصوص در مورد خودرو های وارداتی.
البته در حال حاضر تمایل مردم برای اسقاط خودروهای فرسوده که عمر مفید شان به پایان رسیده است بسیار کم شده است. از دلایل آن می توان به پایین بودن قیمت خرید خودرو اسقاطی، گران شدن خودرو، عدم واردات خودروهای خارجی و مشکلات دریافت وام جهت خرید خودرو جدید اشاره کرد. همین امر موجب تعطیلی بسیاری از مراکز اسقاط خودرو و بیکاری افراد زیادی در کشور شده است.
تا به حال به کرات از رسانه ها لزوم اسقاط تاکسی های کارکرده و نوسازی ناوگان تاکسیرانی به گوش رسیده است. این امر در سال های گذشته کم و بیش به خوبی اجرا می شد ولی به دلایلی که ذکر شد در سال های اخیر این امر به کندی صورت می گیرد و همچنان شاهد تردد تاکسی هایی در شهر هستیم که عمر مفید آن ها سپری شده است و هزینه های استهلاک بسیاری را برای صاحبان شان دارند. (سایت اسقاط خودروهای فرسوده)
با تشکر از اینکه ما را تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید ، از شما عزیزان می خواهیم که اگر تجربه ای راجع به بازیافت خودرو های فرسوده دارید با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید.
مشاوره رایگان الومازاد
83 44 344 0912